Ryzlink vlašský 2017, výběr z hroznů, sladké, zb. cukru 49,9 g/l, kyselin 7 g/l, alk. 11%.
Vinice - Mikulov Pod Sv. Kopečkem I
Podoblast - Mikulovská
Termín sklizně 23.10.2017
Termín lahvování - 06/2018
Cukernatost hroznů - 26 NM
Bezcukerný extrakt - 33 g/l
Obhospodaření vinice - řez na jeden tažeň, střídavé zatravnění, ruční zelené práce, ruční sklizeň
Vinifikace - Neodkaleno, fermentace při 6 °C, 5 měsíců na nových dubových sudech
Ročník 2017 dal vzniknout této netradiční podobě Ryzlinku vlašského. Celkem 80 % ušlechtilé plísně Botrytis cinerea na hroznech posunulo aromatický profil k voskově propolisovým tónům s kompotovaným ovocem. Velký potenciál vínu dává i vyšší bezcukerný extrakt a fakt, že víno zrálo 5 měsíců v dubových sudech. Archivace bude jen podporovat vývoj aroma k medově oříškovým tónům. Skvěle se hodí k medovým dezertům nebo slanému karamelu.
Doporučená doba zrání v láhvi 3 - 12 let